Zilveren Wat  (tempel)
Wij hebben hier in Chiang Mai aan de zuidkant van de oude stad een wijk waar van oorsprong veel zilversmeden gevestigd zijn.
Er zitten er nog verschillende en aan de zuidkant van dit wijkje kwamen we tijdens een fietstochtje een wat (tempel) tegen die ze aan het bouwen waren op het terrein waar ook een oudere tempel op staat. Complex is groot zat en er kon dus wel een Wat in stijl bij gebouwd worden.
Deze wat is zowel aan de binnenkant en aan de buitenkant bewerkt met, wat ze bij deze tempel zilver noemen maar in onze ogen nog steeds nikkel is.

De tempel is nog niet af en we hebben ook wat foto's kunnen nemen van de mensen die bezig zijn om de bewerkingen in het "zilver" uit te voeren.
Ze doen dit met hamertjes en verschillende soorten beiteltjes om de goede tafrelen erop te krijgen. Al met al een zeer kunstig werkje waarbij je veel geduld moet hebben en uiteraard helemaal in stijl met de omringende wijk waar dit werk veel wordt gedaan.  
Dit is dan de "Zilveren Wat" , nog niet af maar wel zichtbaar wat er wordt bedoeld met de naam.
Hier ziet men de "zilversmeden" bezig met het bewerken van de platen waarop de voorstellingen komen. Ze zitten onder een afdakje te werken en er kan gekoeld worden met een waaier (patlom).
Plaat die bijna af is en het gereedschap wat erbij gebruikt wordt ligt er keurig bij.
Dit is een zijkant en deze is bijna geheel bedekt met bewerkte platen "zilver" waarop diverse voorstelingen te zien zijn.
Om enig idee te geven hoeveel werk er in dit geheel zit. Dit is een gedeelte van de voornoemde zijkant.
Nog een gedeelte van de zijkant, midden onder.
Dit moet de hoofdingang worden.
Gedeelte boven de trap naar de hoofdingang.
Detail van de, uiteraard bewerkte, daklijsten.
Ook hier weer duidelijk te zien hoeveel werk er is gemaakt van deze daklijsten.
Foto's Chiangmai
Home